Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

Ratten­plaag in dieren­opvang gif­vrij opgelost

Foto Blog Gifvrij Bestrijden
Als ongediertebestrijder werken we voor verschillende ondernemingen en organisaties met heel diverse vragen. Maar wat doen wij precíes en hoe verloopt onze samenwerking met de klant? Daarover vertel ik je graag meer aan de hand van een casus: succesvol bestrijden zonder gif bij een dierenopvang.

De dierenopvang vangt zwerfdieren, verwaarloosde en gewonde dieren op. De mensen die er werken hebben hart voor deze dieren. Toen er een rattenplaag uitbrak, was het voor hen dan ook lastig om in te grijpen. Ze besloten de dieren te vangen en ergens anders uit te zetten. Maar het probleem was zo groot dat dit niet hielp. Met een doordacht, humaan bestrijdingsplan loste GONE de overlast uiteindelijk op. En met een speciaal preventieplan voorkomen we dat het nog eens zover komt.

Kennismaking met GONE

De dierenopvang zit naast een bakkerij. En de bakker kreeg ook last van de ratten. Hij werkte al samen met ons, dus besloot hij de dierenopvang te adviseren om contact op te nemen. De dierenopvang had hiervoor al andere bestrijders geraadpleegd, maar die konden het probleem niet oplossen. We zagen dat de overlast zo groot was, dat we zo snel mogelijk moesten ingrijpen: ratten vielen andere dieren aan, waren een gevaar voor de medewerkers, liepen over de werkbanken, creëerden chaos en zorgden voor knaagschade aan materialen, het gebouw en diervoeding.

Uitgebreide inspectie

Hoe kunnen we het probleem oplossen? Met die vraag startten we een uitgebreide inspectie. In de binnen- én buitenverblijven. Op basis van deze nauwkeurige inspectie maakten we een plan. En daarin namen we de wensen van onze klant natuurlijk mee: geen gif gebruiken en zo humaan mogelijk bestrijden. Uiteindelijk kozen we voor humane klemmen ter bestrijding. En plaatsten we bewegingscamera’s om de aanwezigheid en het gedrag van de ratten te monitoren.

Voorlichtings­­­­­­­bij­een­­­komst

Voordat we dit plan gingen uitvoeren, organiseerden we eerst een voorlichtingsbijeenkomst. Hierin kwamen onder andere deze punten aan bod:

  • Wat gaan we precies doen en met welke middelen en materialen?
  • Wat kun je doen om de bestrijding beter te laten verlopen én een plaag in de toekomst te voorkomen? Bijvoorbeeld: voedsel goed opbergen en geen schuilgelegenheid creëren
  • Hoe kun je sporen van ratten herkennen en bij wie moet je ratten of sporen melden?

Bestrijding deel 1: klemmen

Daarna gingen we aan de slag met de bestrijding binnen en buiten. Allereerst zetten we op strategische plekken humane klemmen (gecertificeerd) neer en plaatsten we bewegingscamera’s. Met het oog op de omvang van de plaag, gebruikten we een grote hoeveelheid klemmen.

Bewegingscamera op zolder

Bewegingscamera op zolder

en een camera geplaatst in de buitenren

en een camera geplaatst in de buitenren

Deze klemmen zetten we vast, met een lokaas maar nog niet op scherp. Want ratten moeten eerst wennen aan nieuwe objecten en die gaan vertrouwen als voedingsbron. Pas na een aantal dagen waren in ieder geval de jongere ratten eraan gewend en konden we ze op scherp zetten. Dit gaf direct resultaat: toen ik de klemmen op scherp had gezet in een hele zolder, hoorde ik bij het eerste deel de klemmen al dichtklappen.

Bestrijding deel 2: vermomde klemmen

We controleerden bijna dagelijks hoe het ervoor stond, vanwege de omvang van de overlast. Op een gegeven moment vingen we weinig meer, maar zagen we op de camerabeelden dat er wel degelijk nog ratten aanwezig waren. Dit waren de oudere, wantrouwende ratten.

Op een zolder lag nog wat oude kleding met daarin ongetwijfeld de geur van de ratten. Ik besloot de stof hiervan te gebruiken om de klemmen te vermommen. Alleen het lokaas was nog zichtbaar. Dit bleek te verleidelijk voor de ratten en zo losten we de plaag binnen op.

Val vermomd onder oude kleding

Val vermomd onder oude kleding

Meerdere vallen zowel bedekt als onbedekt

Meerdere vallen zowel bedekt als onbedekt

Bestrijding deel 3: droogijs

Buiten vingen we maar weinig. Terwijl de bewegingscamera’s duidelijk lieten zien dat er ’s nachts ratten actief waren. Ze kwamen binnen via een leegstaande ren. Maar verscholen zich in een tunnelstelsel onder de grond. Ze ontliepen de klemmen totaal.

Na wat onderzoek kwam ik een bestrijdingsmethode tegen voor het doden van ratten in holen: droogijs. Dit is de ‘damp’ die je ook bij een chique cocktail of in een feestwinkel kunt aantreffen. Het is kooldioxide in vaste vorm. Als je dat aan lucht blootstelt, wordt het CO2-gas. Dat is onschadelijk, totdat je het in een kleine afgesloten ruimte plaatst. Dan vervangt het de aanwezige zuurstof en is het dodelijk. Het is niet giftig en onschadelijk voor andere dieren dan ratten.

De klant vroeg zich af hoe humaan deze methode is. Ik heb toen opnieuw onderzoek gedaan en ontdekte dat droogijs in Amerika al jaren wordt gebruikt om laboratoriumknaagdieren te euthanaseren. En dat de American Veterinary Association dit als humane methode heeft bestempeld. In overleg met de klant besloten we toen dit middel in te zetten. En zo was de rattenplaag compleet opgelost.

Preventieplan

De dierenopvang wil het binnen en buiten ongediertevrij houden en zo’n plaag niet nog eens meemaken. Daarom doen we regelmatig inspecties, zodat we direct kunnen ingrijpen als we ratten signaleren. We geven continu huishoudelijk advies: hoe maak je goed schoon, waar moet je op letten bij het opbergen van voedsel, hoe voorkom je dat je schuilplekken creëert. En doordat we er dicht bovenop zitten, is het dierenopvang nog steeds vrij van ratten.

Het is dus zeker mogelijk om ongedierte gifvrij te bestrijden, óók bij een plaag.