Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

SupperFood: ongediertepreventie voor nieuwe productielocatie

Supperfood Locatie Foto 23 7 20
Een eigen productieomgeving voor pindakaas, in een gloednieuwe productielocatie in Oosterhout (GLD). Dat was de stap die SupperFood in 2019 zette. QESH-manager Madelon Holland bereidde zich vanaf het begin voor op de eerste audit in juni 2020 en betrok daarom direct een ongediertebestrijder bij het proces. Hoe verliep die opstartfase en hoe is de situatie nu? Lees meer over deze samenwerking.

SupperFood startte in 2008 als handelsonderneming in private-labelproducten: pindakaas, pindapasta, satésaus, Oosterse producten, verse sauzen en dressings (gekoeld) en sandwichspread. In 2019 opende het bedrijf een eigen productieomgeving voor pindakaas in Oosterhout, voor Europese supermarktgroepen. Daarvoor moet het bedrijf BRC en IFS gecertificeerd zijn, de eerste audit vond in juni 2020 plaats.

Keuze voor een ongediertebestrijder

Om de voedselveiligheid te borgen en in het verlengde daarvan te voldoen aan de eisen van BRC en IFS, zocht SupperFood een bestrijder. Madelon vertelt: “We nodigden wat bekende, grotere spelers uit voor een gesprek. Maar we waren niet overtuigd. Voor ons voelden de gesprekken als een verkooppraatje en miste de persoonlijke benadering. Daarom besloot ik zelf online op zoek te gaan naar een bestrijder in de buurt. Zo kwam ik op de website van GONE terecht, daar kreeg ik meteen een goed gevoel bij. Tijdens het gesprek bleef dat goede gevoel. Travis draaide geen verkooppraatje af, maar dacht bijvoorbeeld mee over zaken die bij de bouw van de productielocatie komen kijken. En hoe daarop in te spelen.”

Tijdens de bouw

Travis is na dit gesprek twee keer langsgekomen ter inventarisatie. Madelon licht toe: “Een keer tijdens de bouw en nogmaals toen het net klaar was. Zo konden eventuele bouwkundige risico’s nog verholpen worden. En kon hij een inschatting maken van de risico’s tijdens het productieproces en de distributie, om op basis daarvan een plaagdierpreventieplan te maken. Pindakaas lokt natuurlijk ongedierte. En al is het pand gebouwd om ongedierte te weren, toch zijn er risico’s. Zeker omdat we zijn omringd door fastfoodketens, water en weilanden.”

Eerste audit

De allereerste audit verliep uitstekend. Madelon vertelt: “Het is mijn verantwoordelijkheid om de auditor te begeleiden. En met het digitale logboek van GONE verliep dit uitstekend. De auditor was erg tevreden met het overzichtelijke logboek en we voldeden aan de gestelde eisen.’

Visuele oplossing op maat

GONE bracht verschillende beheerspunten aan: tegen knaagdieren en (vliegende en kruipende) insecten. Zes keer per jaar is er een uitgebreide inspectie. En tussendoor houden collega’s van SupperFood een vinger aan de pols. Madelon legt uit: “We werken met een visuele oplossing op maat. Dat betekent dat we zelf wekelijks de beheerspunten nalopen. Als ons iets opvalt, geven we dat direct door aan de bestrijdingstechnici van GONE. We wilden dit systeem graag testen voor we eventueel overgaan naar digitale plaagdierbeheersing, waarmee GONE de checks ook uit handen kan nemen.”

Praktische training

Om die signalerende rol goed uit te kunnen voeren, hebben de verantwoordelijken van SupperFood – waaronder Madelon – een praktische training van GONE gevolgd. Madelon: “Daarin leerde Travis ons bijvoorbeeld hoe we sporen herkennen, hoe we zien of we iets gevangen hebben en bij wie we meldingen moeten maken als we iets signaleren. Op deze manier hebben we alle handvatten die nodig zijn om onze signalerende functie goed uit te oefenen.”

Moderne led-vliegenlampen

SupperFood heeft ook te maken met vliegende insecten. Die monitort en beheerst het bedrijf met moderne vliegenlampen. Madelon vertelt: “Op advies van GONE kozen we voor led-vliegenlampen. Deze lampen zien er mooi en modern uit en passen daarom perfect in de stijl van het gebouw. Vooral in het donker geeft het schijnsel van die lampen een heel gaaf effect. We kregen daarover ook complimenten van bezoekers. Ook belangrijk: de Ledlampen gaan langer mee en zijn energiezuiniger dan de gangbare tl-buizen.”

Fijne samenwerking

Een persoonlijke benadering is voor SupperFood belangrijk, dat was een van de redenen om voor GONE te kiezen. Hoe heeft dit op de langere termijn uitgepakt? Madelon is positief: “De samenwerking verloopt heel soepel. De experts van GONE zijn erg betrokken, informeren regelmatig hoe het gaat en denken mee als wij vragen hebben. Daarnaast is het plaagdiermanagement onder controle en hebben we mogelijke risicofactoren in het vizier. We voldoen aan alle eisen en hebben geen overlast. Kortom: we zijn we heel tevreden.”