Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

Spinthoutkever

DV 3294 Min

Spinthoutkevers worden ook wel parketkevers genoemd. Zij tasten voornamelijk het spint van bepaalde loofhoutsoorten aan. Naaldhout, zoals vuren en grenen, worden door spinthoutkevers met rust gelaten. De houtaantastende kever wordt vaak aangetroffen in opgeslagen hout en verwerkt hout, zoals vloeren, betimmeringen, schilderijlijsten, fineer, triplex en multiplex. Hoe meer zetmeel en hoe droger het hout, hoe beter het is voor de larve van de spinthoutkever.

Spinthoutkevers tasten uitsluitend het spint van loofhoutsoorten met wijde vaten (poriën) aan. Houtsoorten waar deze beestjes van houden zijn: eiken, iep, abachi, noten, essen, kastanje en limba.

De spinthoutkever herkennen

De larve van de spinthoutkever is vaalwit en wordt tot 6 mm lang. De aanwezigheid van spinthoutkever herkennen doe je zo:

  • Je vindt gaatjes van 1 tot 1,5 millimeter in het hout. Dit zijn uitvlieg openingen van de spinthoutkever.
  • Op of onder het hout tref je boormeel aan. Dit boormeel ziet er uit als hele fijne stof.
  • Je treft volwassen spinthoutkevers aan.
  • De larven van deze kever vind je uitsluitend in loofhoutsoorten, zoals eiken, iep, abachi, noten, essen, kastanje en limba.

Is de spinthoutkever schadelijk voor gebouwen?

Meestal wordt een houtwormplaag van de spinthoutkever pas ontdekt wanneer er uitvlieg openingen aan het houtoppervlakte zichtbaar worden. Maar dan is er al een enorme schade onder het houtoppervlakte aangericht. Vaak blijft er aan het oppervlak een dun laagje hout staan. Daaronder bevinden zich uitsluitend zeer dunne houtwandjes en zeer fijn boorpoeder. Spinthoutkevers zijn zo ijverig om naar buiten te komen, dat ze zich niet laten weerhouden door verflagen, fineerlagen of lood. De totale cyclus van ei tot volwassen insect is meestal maar 1 jaar.

Spinthoutkever bestrijden

Als je een spinthoutkeverplaag hebt geconstateerd, kun je het beste snel contact opnemen met met een professionele houtwormbestrijder. Onze houtbescherming adviseur komt graag bij je langs om het gebouw te inspecteren. Deze inspectie is gratis en vrijblijvend. Ook als blijkt dat er geen sprake is van een actieve besmetting.

GONE ongediertebestrijding is gecertificeerd in houtwormbestrijding en heeft veel ervaring met het vakkundig en veilig bestrijden van spinthoutkevers. Neem snel contact met ons op voor een gratis inspectie. Tevens geven wij op onze behandelingen voor meerdere jaren een  garantiecertificaat.

Meer informatie? Ik help je graag

Travis Jones