Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

Een ongedierteprobleem: uitdagend en leuk!

Blog 2 Foto Min

Wat maakt het vak ongediertebestrijding voor mij zo interessant? De uitdaging om tot dan toe onopgeloste ongedierteproblemen te verhelpen. Om door te zetten, net wat verder te gaan, overal te inspecteren. Desnoods op mijn knieën. Mijn doel? Een klant écht verder helpen, de klant blij te maken. Ik laat je graag zien hoe ik dat doe.

Een langdurig ongedierteprobleem dat maar niet opgelost wordt. Dat is funest voor bedrijven die werken met voedsel. Verschillende horecabedrijven en bakkerijen kwamen bij mij terecht, omdat andere partijen hun plaag niet oplosten.

Voor een échte oplossing is veel kennis én aandacht nodig. Niet alleen vallen en lokazen controleren, ook verder zoeken. Een uitgebreide inspectie uitvoeren, goed communiceren en samenwerken met de klant en een solide plan van aanpak opstellen. Voor mij zijn dit voorwaarden om tot een duurzame oplossing te komen.

Twee belangrijke punten die bij het plan van aanpak horen, licht ik graag verder toe: bouwkundige wering en creatieve bestrijding. Ontdek hoe wij jouw ongedierteprobleem duurzaam verhelpen.

Nauwkeurige bouwkundige wering

Bouwkundige wering is een belangrijk onderdeel van Integrated Pest Management. Want zonder wering kun je een ongedierteprobleem niet écht oplossen.

Dat betekent: grondig inspecteren waar mankementen zitten. Machines openmaken, op ovens klimmen en op het systeemplafond kijken. En hoger gelegen delen inspecteren. Dus: de trap erbij pakken en bijvoorbeeld kabelgoten en richels inspecteren. Alleen zo signaleer je hygiënische problemen en bouwkundige mankementen. En ontdek je sporen van ongedierte.

Bouwkundige gebreken die ik vaak tegenkom zijn: doorgeknaagde kitranden, kieren en gaten in de muren en open doorvoeropeningen voor leidingen. Hierdoor kunnen plaagdieren eenvoudig je bedrijfspand in. En kunnen ze eenvoudig schuilen en verplaatsen naar omliggende ruimtes. Mijn oplossing: maak kieren dicht met anti-knaagkit, plaats rvs-stootvoegroosters in stootvoegen in de buitenmuur en werk doorvoeropeningen af met speciaal gaas.

Creatieve bestrijding

Wering voorkomt voor een groot deel dat ongedierte binnen komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de bestrijding. Daarnaast kan ik nog andere maatregelen nemen.

Bijvoorbeeld: gericht vallen zetten en verantwoord bestrijdingsmiddelen inzetten. Bij sporen en op looproutes die ik in de inspectie signaleerde. Als ik de bestrijding heb afgerond, neem ik de middelen altijd weer in. Zodat gevaarlijke stoffen niet achterblijven.

In sommige gevallen hebben we geen resultaat van ons bestrijdingswerk. Terwijl de klant en ik weten dat er muizen zitten. Bijvoorbeeld doordat de klant sporen vindt, zoals muizenkeutels of aangevreten producten. Of omdat de klanten muizen ziet lopen. Dan komt het erop aan om creatief te bestrijden.

Bijvoorbeeld door camera’s in te zetten die reageren op beweging. Nieuwe, gif- en allergenenvrije lokmiddelen in en op vallen te plaatsen. Deze middelen verspreiden voor knaagdieren aantrekkelijke geuren en zijn goedgekeurd en bewezen effectief in de voedingsmiddelenindustrie. En bestrijdings-foam te plaatsen op vermeende looproutes. Dit materiaal dient als detectie én als bestrijding. 

In mijn vorige blog lees je meer over een ander innovatief bestrijdingshulpmiddel: permanent monitoren met communicerende muizen- en rattenvallen.

Hier ligt mijn uitdaging

Tot slot wil ik nog even terugkomen op de vraag waarom ik het vak ongediertebestrijding zo interessant vindt. Ik vind het uitdagend om verder te zoeken, haal voldoening uit een échte oplossing en ben pas tevreden als de klant dat ook is. Ik vind het leuk om een lastig ongedierteprobleem aan te pakken, omdat ik zo kan laten zien wat onze kwaliteiten zijn.

Voor mij zijn belangrijke voorwaarden voor effectieve bestrijding: een goed preventieplan, goed samenwerken, eerlijk advies aan de klant en creativiteit. Alleen zo help ik de klant echt verder.