Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

7 tips tegen plaagdieren

Blog 3 Foto Min

Ook muizen zoeken graag de warmte op. Daarom is het in de koude seizoenen extra belangrijk om actief met plaagdierwering aan de slag te gaan. Want: jouw bedrijf is wettelijk verplicht om plaagdieren buiten te houden. Ik geef je 7 tips om ongedierte te weren.

1. Laat geen deuren of ramen open

Een open deur? Wellicht. Toch zie ik vaak gebeuren dat bedrijven ramen en deuren open hebben staan als er niemand in de buurt is. Plaagdieren maken van iedere kans gebruik, dus zorg dat je ramen en deuren sluit. Wil je toch ramen of deuren openen? Plaats dan horren zodat je plaagdieren buiten houdt.

2. Sluit kieren of gaten af

Plaagdieren kunnen door de kleinste kiertjes binnenglippen. Heb je de voegen van je buitenmuur wel eens nagekeken? Open voegen in muren geven ongedierte toegang tot de spouwmuur. Dit kun je voorkomen door speciale rvs-stootvoegroosters in de openingen te plaatsen.

Ook openingen onder deuren geven bijvoorbeeld muizen de kans om van ruimte naar ruimte te lopen. Je kunt deze kieren eenvoudig dichten door borstelstrips aan te brengen.

3. Check ruimte rond kabels en buizen

Open doorvoeropeningen en kabelgaten zijn groot genoeg voor ongedierte. Het is dus belangrijk om die te dichten. Controleer bijvoorbeeld de meterkast: hier komen verschillende leidingen samen vanuit de grond of de muur. Vaak door te ruime gaten.

Een muis kan door een opening van een halve centimeter. Mijn vuistregel: als je een pen door een kier kunt steken, kan een muis er ook door. Er zijn twee manieren waarop je hen kunt tegenhouden. Met een kitrand rondom de kabels. En met een geperforeerde stalen plaat, met kleine mazen. Knip de plaat op maat en dicht openingen rondom de kabels hiermee af.

4. Dek roosters af

Werk je met voedsel? Dan heb je een koelsysteem met verdampers die hun warmte kwijt moeten. Dit gaat meestal via roosters in de buitenmuur. Deze roosters zijn eenvoudig toegankelijk voor ongedierte. Om dit af te sluiten kun je opnieuw fijnmazig gaas inzetten. Zo kan de warme lucht naar buiten en krijgen plaagdieren geen kans.

5. Maak grondig schoon

Ik zie vaak dat bedrijven vooral schoonmaken op het oog. Maar het is juist belangrijk om onder stellingen, werkbanken, achter koelkasten, in hoekjes en langs muren grondig schoon te maken. Want daar loopt het ongedierte. Zorg dus dat je secuur stofzuigt. Zodat er geen voedselresten achterblijven.

6. Breng voedingsmiddelen in veiligheid

Muizen knagen door alle zachte verpakkingsmaterialen heen. Als voedingsmiddelen niet in blik of glas verpakt zijn, zijn ze pas veilig als je ze in afgesloten kunststof bakken opbergt.

7. Kies voor een hoge voedselopslag

Maak het ongedierte moeilijk, berg je voedsel hoog op. Zet het niet op de grond en het liefst ook niet tegen de muur. Door ruimtegebrek is dit laatste niet altijd realistisch. Daarom is mijn advies: zorg dat voedsel van de grond is én dat je het overzichtelijk opbergt.

Zo kan een bestrijdingstechnicus eenvoudig zien of er sporen van plaagdieren zijn. En kunnen plaagdieren niet tussen de voedingswaren schuilen.

Gouden tip: preventieplan op maat

Zelfs als je deze 7 tips toepast, kun je plaagdieren in je pand niet altijd voorkomen. Je kunt je pand namelijk niet 100% afsluiten tegen ongedierte. Misschien ligt het probleem wel bij de buren. Of brengt je leverancier plaagdieren over. Daarom is het belangrijk dat je investeert in plaagdierbeheersing.

Mijn gouden tip voor beheersing: laat een preventieplan op maat maken. Een inspecteur brengt de risicoplekken in kaart en doet periodieke inspecties. Hierbij let hij op sporen van plaagdieren, hygiëne en bouwkundige mankementen. Wij werken met een digitaal logboek, zodat je bij verschillende instanties kunt aantonen dat je aan de kwaliteitsnormen voldoet.

Want dat is uiteindelijk wat een goed preventieplan oplevert: het waarborgt de voedselveiligheid en beschermt je reputatie. Het is dus belangrijk om een professioneel bestrijder in de arm te nemen. Die met een ‘ongediertebril’ kijkt naar jouw situatie. En jou vakkundig advies geeft.